Submenu

Omgevingsdienst regio Utrecht

06-10-2022
310 keer bekeken 0 reacties

​​​​​​​De ODRU werkt aan een veilige, duurzame en gezonde fysieke leefomgeving. We ondersteunen en adviseren inwoners en bedrijven op het gebied van milieuvergunningen en zijn gespecialiseerd in milieutoezicht en -handhaving als het gaat om veiligheid, lucht, geluid, energie, afval en bodem.

Wij werken in opdracht van vijftien gemeenten, waaronder de Utrechtse Heuvelrug, die een deel van hun taken op het gebied van milieu (en in een aantal gevallen bouw) bij ons hebben ondergebracht. Wilt u meer weten over ons werk, klik dan hier.

CO2-neutraal in 2030
Duurzaamheid is verweven in ons werk door de wet. Bij vergunningaanvragen, advies en bij toezicht bekijken we welke duurzame maatregelen worden genomen door bedrijven of kunnen worden genomen. Denk aan de verplichting om energie te besparen en dat de activiteiten die bedrijven ondernemen het milieu zo min mogelijk mogen belasten. Als klimaatpartner hopen we te kunnen inspireren maar worden we zelf ook graag geïnspireerd. 

Als organisatie hebben wij de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Om dit te bereiken berekenen we jaarlijks onze CO2-voetafdruk en stellen we doelen om deze te verminderen. Wij streven naar 35% CO2-reductie in 2022 ten opzichte van 2020. Daarbij kijken we naar mogelijkheden en maatregelen die het energieverbruik, zakelijk verkeer, woon-werkverkeer en inkoop kunnen verduurzamen.

Het woon-werkverkeer neemt het overgrote deel in van de CO2 footprint (zo’n 70%). Door vaker thuis te werken (met online vergaderen etc.) kan de CO2 footprint al fors omlaag. Ook het stimuleren van duurzaam vervoer is mogelijk. De vaste medewerkers kunnen voor de aanschaf van een (elektrische) fiets een vergoeding krijgen. De mogelijkheden voor een OV abonnement gaan we onderzoeken. Voor het zakelijk verkeer wordt gekeken naar het beter plannen van de ritten. Ook van onze inhuurmedewerkers stimuleren we het gebruik van duurzaam vervoer door daar gunningscriteria over op te nemen.
In het inkoopbeleid is vastgelegd dat bij aanbestedingen duurzaamheid wordt meegenomen. Zo zijn er dit jaar elektrische dienstauto’s aanbesteed en wordt er met de aanbesteding van nieuwe elektronische apparatuur (laptops etc.) zorgvuldig naar duurzame criteria gekeken. Voor onze vastgoedsituatie zijn we grotendeels afhankelijk van onze verhuurder. Als zij het energieverbruik kunnen verduurzamen met eigen opwek, dan hebben wij daar automatisch voordeel van. Met hen zijn we in gesprek over de mogelijkheden. Kijk ook op onze website.

 

De ambities zijn duidelijk, het gaat er in de komende jaren vooral om hoe we dit kunnen en willen realiseren met de hele organisatie. Uiteindelijk gaat het om een groot deel gedrag (hoe ga je duurzaam naar je werk?), het aanpassen aan nieuwe omstandigheden en vooral wat heb je daarvoor over? Bewustwording is een eerste stap. Om echt impact te maken heb je daadkracht nodig voor de vervolgstappen.

 

Tips:

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE



 

 

 

Cookie-instellingen