De aanleiding dat ik dit fijnstof project gestart ben, was vanwege de luchtkwaliteit aan de Nieuwe Steeg in Leersum. De varkens van de daar gevestigde veehouders zorgden voor mij voor veel overlast en ik wilde weten wat er in de lucht zat. Het vermoedde dat er naast de stank ook veel fijnstof in de lucht zat.
Via kennissen uit Zeist kreeg ik een fijnstofmeter en ik zag dat er iedere morgen een piek was in de uitstoot van fijnstof. Het bleek dat die piek door de voederwagen bij de veehouders veroorzaakt werd.
In de media komt het onderwerp van fijnstof steeds vaker voor, o.a. bij Tata Steel, en ik wilde daar meer van weten.
Via lezingen bij het RIVM werd mij duidelijk dat op veel plaatsen fijnstof wordt gemeten en ook dat fijnstof schadelijk is voor de gezondheid. Uit een rapport van TNO blijkt dat 75 dagen per jaar de luchtkwaliteit op de Utrechtse Heuvelrug ongezond is en boven de norm van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) komt. Ook kwam ik er achter dat er per jaar in Nederland 12.000 mensen sterven ten gevolge van fijnstof.
Tijd om te weten waar die fijnstof op de Heuvelrug dan vandaan komt en waarom de luchtkwaliteit zo slecht is. Met als eerste stap veel meters plaatsen, want meten is weten. Het maken van een fijnstofmeter is, met de juiste materialen, relatief eenvoudig. Door het geven van de workshop in combinatie met een presentatie door Dr Ir de Hartog van, adviseur milieu en gezondheid bij de GGD regio Utrecht, kunnen er nu ruim 30 meters geplaatst worden, verdeeld over de gemeente. De meetgegevens zijn openbaar via onder meer deze websites:
https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/
https://sensor.community/nl/
https://opensensemap.org/
Vanwege de grote belangstelling voor de workshop overweeg ik om een tweede workshop te organiseren. Meer informatie hierover wordt in dat geval hier en in nieuwsblad de Kaap gecommuniceerd.
Ruud Schothorst