Submenu

Zelf wat doen?

De aarde gezond en leefbaar houden: dat doen we samen. Internationaal zijn hierover belangrijke afspraken gemaakt. Maar het begint in onze eigen gemeente, in ons eigen dorp, bij de keuzes die wij zelf maken. Samen kunnen wij het verschil maken. Voor onszelf, onze familie en vrienden, onze kinderen en kleinkinderen.

Wil je zelf aan de slag met verduurzamen van je leefomgeving? Wat fantastisch! Op deze pagina kun je meer informatie en inspiratie vinden.

Thema's

We onderscheiden de volgende thema’s:

  • Verduurzamen van je woning
  • Mobiliteit
  • Bedrijven en maatschappelijke organisaties
  • Overige duurzame projecten in de gemeente

Duurzaam energie opwekken is geen manier om energie te besparen, maar focust zich op de bron van je energie. Er zijn veel duurzame technieken in te zetten. Voor warmte kun je denken aan een warmtepomp, zonneboiler of warmte- en koudeopslag. Voor elektriciteit kun je denken aan windmolens en zonnepanelen. Net als elke gemeente in Nederland heeft Utrechtse Heuvelrug samen met inwoners en andere betrokken daarom de 'Transitievisie Warmte' opgesteld. Daarin staat in welke wijken we starten met een gezamenlijke aanpak om ons voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst, bijvoorbeeld door goed te isoleren. Woon je in een wijk waar we starten met verduurzamen? Hier op het platform is meer informatie vinden over de aardgasvrije toekomst.

Op het regionale energieloket Jouwhuisslimmer.nl kun je meer informatie vinden over het verduurzamen van je woning én welke initiatieven er in de gemeente plaatsvinden. Bij de energieambassadeur kun je (kosteloos) terecht voor informatie en advies over het verduurzamen van je woning.

Veel woningen moeten eerst (beter) worden geïsoleerd, zodat het energieverbruik omlaaggaat. Een lager energieverbruik is beter voor het milieu, maar zie je natuurlijk ook terug op je energierekening. Goede isolatie is ook een voorwaarde om een woning zonder aardgas in de winter lekker warm te krijgen en te houden. In de zomer houdt isolatie je huis juist langer koel. Beter isoleren is dus goed voor het milieu, voor het wooncomfort én voor je portemonnee!

Maatregelen als gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, het isoleren van daken en dubbelglas of HR-glas, LED-verlichting of energiezuinigere apparaten, het helpt allemaal mee.  

Op het regionale energieloket Jouwhuisslimmer.nl kun je meer informatie vinden over het verduurzamen van je woning én welke initiatieven er in de gemeente plaatsvinden. Bij de energieambassadeur kun je (kosteloos) terecht voor informatie en advies over het verduurzamen van je woning.

Door energie te besparen of zelf schone energie op te wekken woon je fijner, verhoog je de waarde van je huis én bespaar je geld.

Meteen aan de slag met verduurzamen? Neem met verbeter je huis van Milieu Centraal jouw huis onder de loep! Geef antwoord op 10 korte vragen. Dan zie je welke energiebesparende maatregelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Je weet dan ook wat dat kost én oplevert en welk energielabel je kan halen.

Elektrische deelautoprojecten dragen bij aan schoner vervoer, het besparen op grondstoffen en is een uitkomst voor mensen die de auto niet dagelijks gebruiken.

Heuvelrug Energie werkt samen met MobiCoop en buurtbewoners aan deelautoprojecten. In november 2019 is de eerste elektrische deelauto in gebruik genomen in Driebergen. In september 2021 volgde een deelauto in Maarn en Maarsbergen, een samenwerking tussen Maarn Maarsbergen Natuurlijk, Heuvelrug Energie en Samen Slim Rijden Zeist. In 2022 organiseerde Heuvelrug Energie een elektrische deelauto in Doorn en is het aantal deelauto’s in Driebergen uitgebreid. Voor meer informatie zie: 
https://www.heuvelrugenergie.nl/autodelen.

Lees ook het verhaal van Rineke uit Maarn op het platform.

 

Inwoners, ondernemers, organisaties en gemeente: samen zetten we ons in voor een gezonde toekomst en een prettige, veilige leefomgeving. We helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan door zo min mogelijk CO₂ uit te stoten. Daarbij hoort ook dat we kiezen voor duurzamer en gezonder vervoer. Duurzame mobiliteit zorgt voor schonere lucht, minder geluid, laag energieverbruik en meer veiligheid.

Meer lezen over duurzame mobiliteit? Kijk op:
https://www.heuvelrug.nl/duurzame-mobiliteit

 

Steeds meer ondernemers in de Utrechtse Heuvelrug willen hun bedrijfsvoering verduurzamen en zoeken elkaar daarom op. Een aantal is ook aangesloten bij het Lokaal Klimaatakkoord (Duurzame aanjagers).

De kansen voor duurzaam ondernemen liggen op het gebied van energiebesparing, schone energieopwekking en duurzame mobiliteit. Door bedrijfsprocessen en -ruimtes te verduurzamen, kunnen ondernemers hun CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleinen.

Je CO2-voetafdruk is de impact die jij als bedrijf hebt op de aarde door de uitstoot die je veroorzaakt, zowel direct als indirect. Wil je meer weten over de CO2-voetafdruk en de verschillende onderdelen (scopes)? Dat lees je bijvoorbeeld hier.

 

Bij het Trefpunt Duurzaam Ondernemen kun je als ondernemer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug terecht voor een gratis adviesgesprek over het verduurzamen van je bedrijf.

Een aantal ondernemersverenigingen en koepelorganisaties, zoals Zakelijk Heuvelrug en RBT, zijn ook aangesloten bij het Lokaal Klimaatakkoord (Duurzame Aanjagers). Zij kunnen je ook verder helpen met informatie geven over het verduurzamen van je bedrijf.

Er zijn vele subsidies en financieringsmogelijkheden om het verduurzamen van je bedrijf of organisatie te ondersteunen. Hieronder vind je een aantal geselecteerde opties.

Het Energie Fonds Utrecht financiert bedrijven en instellingen in de provincie Utrecht die zelf willen verduurzamen of duurzame energieprojecten ontwikkelen.

Landelijke regelingen

De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland heeft verschillende subsidies voor ondernemers die willen verduurzamen. Hier vind je de subsidie en financieringswijzer.

Voor meer informatie over de verduurzaming van je pand, kijk hier.

Via de Energie-Investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven fiscaal voordelig investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Meer informatie over de Energie-Investeringsaftrek is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Bekijk de onderstaande checklist om te zien of uw idee aan de voorwaarden voldoet

  • De subsidie is een bijdrage voor één activiteit gericht op duurzaamheid
  • Een subsidie duurzaamheid kan alleen worden aangevraagd door bewonersgroepen, VvE’s, coöperaties, verenigingen en stichtingen
  • De activiteit draagt bij aan:
    • CO2-emissiereductie en/of
    • Energietransitie en/of
    • Circulaire economie en/of
    • Het vergroten van kennis over één of meerdere van bovenstaande thema’s
  • De duur van de activiteit is maximaal drie jaar
  • De activiteit is gericht op inwoners van de gemeente. Daarbij mag het initiatief niet uitsluitend gericht zijn op het eigen belang (zoals: het verduurzamen van de eigen woning)
  • We verwachten dat u ook eigen geld, middelen, tijd of inzet investeert
  • Na toekenning dient de activiteit binnen zes maanden te worden gestart

Een subsidie duurzaamheid aanvragen

Controleer of uw activiteit voldoet aan de voorwaarden. U heeft ook een activiteitenplan en een begroting nodig bij de aanvraag. Een subsidie aanvragen kan alleen met een online aanvraag. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Vraagt u aan namens een organisatie of bedrijf dan vraagt u aan met e-Herkenning.

Wanneer dien ik mijn aanvraag in

Uw subsidieaanvraag moet uiterlijk 8 weken voor aanvang van de activiteit bij ons binnen zijn. U kunt uw aanvraag ook eerder indienen: maximaal tot 6 maanden voor de start van de activiteit.

Wat heeft u nodig voor een aanvraag?

  • Een beschrijving van uw activiteit
  • Een begroting van uw activiteit

DigiD of e-Herkenning

Als u namens een organisatie of een stichting een aanvraag doet gaat dat via e-Herkenning. Voor een aanvraag met eHerkenning heeft u minimaal niveau 3 nodig. Hoe hoger het niveau van eHerkenning des te meer gevoelige informatie u kunt uitwisselen. Doet u de aanvraag op persoonlijke titel dan gaat dat via DigiD.

Let op! Uitsluitend complete aanvragen worden in behandeling genomen.

U start de aanvraag hier: https://www.heuvelrug.nl/form/subsidie-duurzaamheid/inleiding-0

Een van de meest zichtbare dingen die je kunt doen om duurzamer te leven, is het verminderen van het gebruik van plastic. Het allerbeste: het vermijden van plastic, maar dat is helaas nog lastig vandaag de dag. Dus, doe wat je kan. Neem bijvoorbeeld altijd je eigen waterfles mee.

De gemeente is in 2022 een afvalcampagne gestart: ‘Allemaal aan de Bak’. Lees hier meer over deze campagne.

 

Als energie-ambassadeur geef je advies aan inwoners van onze gemeente. Je komt bij hen aan huis en geeft tips hoe ze energie kunnen besparen en welke extra maatregelen geschikt zijn voor hun woning. Soms breng je ook inwoners met elkaar in contact, zodat ze samen op kunnen trekken.

Energie-ambassadeurs hebben een belangrijke rol in de gemeente en we zijn altijd op zoek naar nieuwe ambassadeurs. Meer inspiratie? Twee energie-ambassadeurs zijn delen hun verhaal. Verhalen van Corrie en Ruud.

Voor aanmelden of meer informatie: Over de energie-ambassadeur

 

Ons klimaat verandert. Soms is het lang droog, een andere keer regent het heel hard. In een groene tuin – veel planten en weinig tegels – kan de bodem makkelijker water opnemen. Zo is er bij droogte langer water beschikbaar en heb je bij een hoosbui minder last van overstromingen.

Huisje Boompje Beter geeft praktische adviezen voor een groenere tuin waarin ook vogels en vlinders zich thuis voelen. Ga naar Huisje Boompje Beter voor meer informatie. 

Je kan ook je tuin inrichten als een echte Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is voor minstens 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Het Heuvelrugtuin project is opgezet door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. 

Autodelen draagt bij aan een lager autogebruik en -bezit. Mensen die overstappen naar autodelen, rijden per jaar aanzienlijk minder autokilometers dan voorheen. Dit zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot. Is de deelauto elektrisch, dan is dit nog duurzamer. Heb je interesse om een elektrische auto te delen met je buurtbewoners? Meer informatie: duurzaam@heuvelrug.nl.

Lees ook het verhaal van Rineke.

Onder de naam ‘GoedVolk’ werken inwoners uit onze gemeente samen aan duurzaamheid. Plastic heeft hun aandacht. Met onder andere opruimacties gaan zij de vervuiling tegen.

Wil jij ook iets doen aan de groeiende hoeveelheid plastic? “Er is genoeg te doen en alle hulp is welkom!”, schrijft GoedVolk op hun website. De opruimacties en andere activiteiten vind je in de agenda. Ga naar GoedVolk

 

In onze gemeente zijn maar liefst vijf Repair Cafés. In AmerongenDoornDriebergenLeersum en in Maarn/Maarsbergen.

Weggooien hoeft dus niet meer. Is je koffiezetapparaat kapot? De knoop van je broek? De printer doet het niet meer? Bij een Repair Café zitten vrijwilligers klaar om samen met jou het probleem op te lossen. Gratis of tegen een kleine vergoeding.

Cookie-instellingen