Submenu

Nanda geeft workshops over duurzaam leven

300 keer bekeken 0 reacties

Nanda Vrielink kan er wakker van liggen als ze bedenkt hoe het ervoor staat met de planeet. Een paar jaar geleden besloot zij zich aan te melden bij KlimaatGesprekken en inmiddels geeft zij daar workshops aan gelijkgestemden.

"Je kunt je soms best alleen voelen in je zorgen over de aarde. Dat had ik ook, hoor. Dan zag ik mezelf weer een theezakje uit elkaar plukken om het afval te kunnen scheiden en dan dacht ik: heeft dit wel zin? Ik kan het toch niet in m'n eentje? Maar niets doen is voor mij geen optie. Ik weet dat er heel veel problemen zijn waar je je druk over kunt maken en waar je je voor kunt inzetten, maar als we geen leefbare planeet meer hebben, houdt sowieso alles op. Dus dat is voor mij echt het belangrijkste, dáár focus ik op."

Gelijkgestemden

"Ik heb zelf ondervonden hoe fijn het is om mijn zorgen te kunnen delen met gelijkgestemden en samen te zoeken naar wat we kunnen doen om de planeet leefbaar te houden. Bij KlimaatGesprekken volgde ik een serie workshops waarin ik praktische handvatten kreeg om mijn leven meer in lijn te brengen met wat ik belangrijk vind. Op allerlei gebieden zoals reizen, voeding, afval en wonen. Verder keken we samen naar keuzes die impact hebben buíten jouw eigen dagelijks leven: waar bankier je, welke doelen steun je, waar koop je spullen."

Goed voor de planeet

"Ik leerde bij KlimaatGesprekken ook hoe ik het over dit thema kan hebben met anderen, zonder in conflict te komen of het gevoel te geven dat je mensen wilt bekeren. Dus met een positieve insteek en door anderen te inspireren. Dat kan ik weer gebruiken nu ik zelf als coach deze workshops geef. Wat ik deelnemers altijd probeer mee te geven, is dat het niet alleen gaat over zonnepanelen en warmtepompen. Dat lijken misschien grote klappers, maar met kleine stappen komen we ook heel ver, en dan hoeft het vaak niet eens iets te kosten. Denk iedere dag, bij elke keuze die je maakt, even na: wat is het beste voor de planeet? Hoe ga je naar je werk, wat koop je in de supermarkt, wat eet je, heb je die nieuwe kleren echt nodig? Als je 365 dagen per jaar, de rest van je leven, klimaatvriendelijke keuzes maakt, heeft dat gegarandeerd impact. Zeker als steeds meer mensen meedoen."

Leuk en leerzaam

"Het helpt als je een duurzame leefstijl niet ziet als een lastige opdracht, maar als een interessante uitdaging. Richt je op iets wat aansluit bij jouw interesses en ga ermee experimenteren: wat gebeurt er als je het anders doet? Duurzamer leven mag ook gewoon leuk zijn! Zelf ben ik bijvoorbeeld lid geworden van de Coöperatie Kraaijbeekerhof in Driebergen. Daar ga ik nu wekelijks met mijn kinderen naartoe om onze eigen groenten te oogsten. Een geweldig uitje, dat ons niet alleen lokaal en duurzaam geteeld eten oplevert, maar ook een superleuke en leerzame ervaring waar we elke week naar uitkijken."

 

Tips van Nanda

 Zoek gelijkgestemden op. Van politieke partij tot moestuinclub: samen kun je het verschil maken.

 

 Sta stil bij de keuzes die je maakt en baseer ze zoveel mogelijk op wat goed is voor de planeet.

 

 Voel je niet rot als je een keer een minder duurzame keuze maakt. Je kunt niet alles perfect doen.

 

 Meld je aan voor een workshop in de buurt via klimaatgesprekken.nl

 

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen