Submenu

Patricia en Patrick verduurzaamden hun supermarkt tijdens de verbouwing

287 keer bekeken 0 reacties

Begin 2020 stond er voor het Jumbo-filiaal dat Patrick en Patricia van Veldhuizen runnen, een grote verbouwing op het programma. Een mooi moment om de winkel een duurzaamheids-boost te geven.

"Onze supermarkt aan De Sluis in Driebergen was echt aan vernieuwing toe. We hadden verouderde systemen, alles werkte op gas, de verlichting was niet optimaal, enzovoort. En daarbij hadden we ook echt meer ruimte nodig. Op zo'n moment, als de hele zaak wordt leeggehaald, kun je weer from scratch opbouwen en heb je de kans om dat precies te doen zoals je het wilt hebben. Wij wilden een slag maken op gebied van duurzaamheid, omdat we het belangrijk vinden om onze verantwoordelijkheid als ondernemers te nemen en een steentje bij te dragen aan CO2-reductie. Verduurzamen betekent flink investeren, maar het levert op de langere termijn aanzienlijke kostenbesparingen op, dus vanuit de business gezien is het ook slim om te doen."

Schillenwasmiddel

"We wisten sowieso dat we van het gas af wilden, dus we hebben een warmtepomp laten installeren en een systeem dat de warmte van de koelingen afvangt, zodat we daarmee ook de winkel op temperatuur kunnen houden. In de hele winkel hebben we ledverlichting toegepast. De verlichting in kantoor, toiletten en magazijn gaat automatisch uit als er niemand is, en na sluitingstijd is er geen verlichting meer op de producten. Vakkenvullen kan ook prima met alleen de centrale verlichting. Verder hebben we waar mogelijk deuren voor de koelingen en is de minder-verspillen-bak geïntroduceerd, met producten die op de datum zijn voor een klein prijsje. We zijn nog meer dan voorheen bezig met het scheiden van afval, en wat heel leuk is: de schillen uit onze sinaasappelpers worden opgehaald en hergebruikt. Je kunt in onze winkel bijvoorbeeld afwasmiddel kopen dat van onze eigen schillen is gemaakt."

Samen aan de slag

"Als ondernemers kunnen we met elkaar een steentje bijdragen aan de CO2-vermindering in onze gemeente, daar ben ik van overtuigd. Maar dan moeten we het wel actueel houden; voor onszelf, voor onze medewerkers, leveranciers en klanten. Erover blijven communiceren en steeds met nieuwe initiatieven en idee├źn komen. Samen aan de slag, niet allemaal hetzelfde wiel uitvinden. Als bestuurslid van de ondernemersvereniging hier in Driebergen weet ik dat duurzaam ondernemen leeft bij veel ondernemers en ik hou zeker in de gaten dat het hoog op de agenda komt te staan."

 

Tips van Patricia

 Neem verduurzaming mee in de plannen voor verbouwing of restyling van je bedrijf.

 

 Als je grote veranderingen doorvoert, bespreek de gevolgen dan op tijd met je medewerkers. Voor sommigen is verandering lastig, dat vraagt extra aandacht.

 

 Kijk of er lokale initiatieven zijn waar je bij kunt aansluiten, bijvoorbeeld voor hergebruik van afval of het tegengaan van voedselverspilling.

 
 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE 

 

 

Cookie-instellingen