Submenu

Revius Lyceum

29-12-2023
104 keer bekeken 0 reacties

In augustus 2017 is het nieuwe, duurzame schoolgebouw betrokken. De nieuwe school heeft energielabel A+. Op de daken van de school en de gymzalen liggen inmiddels 584 zonnepanelen. Ook is er een ECO-team opgericht. Op deze pagina is hierover meer te zien en te lezen.

Nieuwbouw

Duurzaamheid en energiezuinige maatregelen waren belangrijk. Er zijn slimme concepten bedacht en geïntegreerd die een optimale prestatie van het gebouw mogelijk maken. In ieder leslokaal kunnen de temperatuur en de ventilatie individueel geregeld worden. Ook is het gebouw aan de buitenzijde volledig voorzien van onderhoudsvriendelijke materialen.

Hybride opstelling met een lucht/water-warmtepomp

Het schoolgebouw is gelegen in het grondwaterbeschermingsgebied van de waterwinning Doorn en het is daardoor verboden om bodemenergiesystemen toe te passen, om die reden is er een lucht/water-warmtepomp unit toegepast die op het dak staat. Deze unit is in staat energie uit de buitenlucht om te zetten in warmte voor binnen. Alleen in ontdooifases van de lucht/water-warmtepomp zullen de CV ketels bijspringen, dit komt alleen voor bij de strengere winters of vochtige dagen met een temperatuur die tegen het vriespunt aan ligt. De warmtepomp en CV ketels werken modulerend om zo exact mogelijk de aanvoer op de gewenste setpoints te houden die berekend wordt volgens de stooklijn, daarnaast houden regelventielen de aanvoertemperatuur die naar de warmtegroepen gaat helemaal exact.

Het verwarmen wordt uitgevoerd op een lage-aanvoertemperatuur om zo de systemen te laten werken op het beste rendement, dit houdt in max 50 graden en 30 graden retour. Er wordt gewerkt met een stooklijn op buitentemperatuur met naregeling op ruimteregeling met de aanvoertemperatuur volgens de stooklijn. Lokalen zijn CO2 gestuurd, hierdoor is er altijd een gezond binnenklimaat maar geen overbodig energie verbruik. De 4 luchtbehandelingskasten hebben geen recirculatie van de lucht, alleen warmteterugwinning, dus altijd frisse buitenlucht.

Verlichting

De verlichting is uitgevoerd in de dynamische LED-verlichting. Deze armaturen zijn onafhankelijk getest door instituut Olino en worden ook veelvuldig toegepast op de TU Twente en TU Delft. Deze armaturen (lichtbronnen) gaan gemiddeld vijf tot tien keer langer mee dan de “standaard” (ook al zuinige) T5 en PL verlichting. Minimaal 100.000 uur bij gebruik van daglichtsturing. Verder is deze LED-verlichting ergonomisch, men ervaart altijd een serene uitstraling omdat deze verlichting niet flikkert. 

De verlichting maakt geen gebruik meer van aanwezigheidsdetectie, maar van afwezigheidsdetectie op de plaatsen waar dit kan. Het licht wordt automatisch uitgeschakeld bij de afwezigheid van mensen, maar moet handmatig aangeschakeld worden. Dit om de bewustwording van de gebruikers te vergroten. 

Handhaven natuurwaarden

Binnen de totale transformatie zijn zoveel mogelijk bestaande (natuur)waarden gehandhaafd gebleven. De nieuwe ruimte rondom de gebouwen is ingericht als een schoolplein met de kwaliteiten van een echte landschapstuin. Voor het nieuwe schoolgebouw is een grote waterpartij gecreëerd die als buffer werkt bij hevige regenval. Er zijn verschillende verblijfs- en activiteitenplekken gecreëerd rondom de gebouwen zoals pauzeplekken, sportplekken en een buitentheater. De gebouwen hebben grote vensters en een vanzelfsprekende uitloop het terrein op. Het totaalresultaat is een onderwijs­landgoed waar een groot scala aan activiteiten kan plaatsvinden.

ECO-team

Met het oprichten van het ECO-team zetten we opnieuw een stapje op weg naar een duurzame school. In het ECO-team gaan leerlingen, van brugger tot bovenbouwer, docenten, OOP en schoolleiding samenwerken. Met zijn allen komen we vast en zeker tot onverwachte acties en oplossingen voor nu nog niet zo ECO-vriendelijke problemen. We onderzoeken welke aanpassingen aan het gebouw al zijn gedaan en of hier nog meer rendement uit te halen is. We bekijken welke ideeën uitvoerbaar zijn en op welke wijze. Behalve een duurzamer gebouw, wil het team ook nadenken over verbeteringen in de schoolomgeving en natuurlijk in het gedrag van alle “schoolbewoners”.

Andere thema’s zullen zijn: afvalvermindering, naar géén afval in de toekomst, hoe kunnen we hernieuwbare energiebronnen aanboren, kunnen we het waterverbruik verminderen of misschien zelfs afvalwater hergebruiken, hoe staat het met de mobiliteit van leerlingen en personeel en kan dat misschien anders, en wat er verder nog op ons pad komt.

Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij 2026

Een eerste stap is gezet door het team: school doet mee aan de Plasticvrij Pledge Challenge. Dit is een initiatief in het kader van het project Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij 2026 van de groep Goed Volk in Doorn. Meerdere organisaties en instellingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug doen mee. En ook wij hebben beloofd om drie plastic items uiterlijk 2026 uit school te verwijderen en te vervangen door betere alternatieven.

 

Afbeeldingen

Zonnepark Revius

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

 

Contact

Kerkplein 2, 3941 HV Doorn
Postbus 200, 3940 AE



 

 

 

Cookie-instellingen